Det første du skal finde ud af er, hvilken slags opvaskemaskine der er bedst for dig. Der findes nemlig 5 forskellige slags. Bemærk at denne opstilling gælder for opvaskemaskiner til privat, ikke erhvervsmæssig brug.

  1. den traditionelle – det er den mest udbredte opvaskemaskine. Den kan stå under et køkkenbord, i et underskab, sådan at begge sider er skjulte. Maskinen har hverken en top eller side med flot finish. Det er kun fronten der er synlig. Alle køkkenskabe har standard mål, og samme gælder for opvaskemaskiner. Det er således intet problem at få det til at passe.
  2. den fritstående opvaskemaskine – den er designet til at stå frit i rummet, med alle sider og toppen synlige. Derfor er den rundtom pæn at se på, med pulverlakeret finish.
  3. den integrerbare opvaskemaskine – det modsatte af en fritstående. Den har ingen sider med flot finish, ikke engang frontlågen er særlig pæn. Meningen er at den skal bygges ind i et køkkenmøbel. Det er møblets front der fungerer som opvaskemaskinens front.
  4. Den smalle model – til køkkener hvor pladsen er meget begrænset findes der ekstra smalle maskiner. Hvor standarden for almindelige opvaskemaskiner er 60cm, er den smalle model kun 45cm bred. Volumen af opvask er naturligvis også en del mindre end med en standard model.
  5. Bordmodel – det er en slags mini-opvaskemaskine som kan stå på et køkkenbord. Den er heller ikke fast installeret men tilsluttes vandhanen hver gang man vil bruge den.

Sådan finder du rundt blandt de mange mærker og modeller

Det store udvalg blandt mange mærker og modeller kan godt give lidt hovedpine når du skal finde den rigtige opvaskemaskine. Også priserne kan variere en hel del. Der er adskillige tusinde kroners forskel mellem en Miele og de billigste mærker. Heldigvis er der hjælp at hente til at finde den bedste opvaskemaskine til dig.

Opvask_

Husk dog, at prisen alene er ikke er nok til at afgøre hvilken maskine er bedst. Den skal passe til dine behov. Her et forslag for at gøre tingene i en bestemt rækkefølge:

  • Find ud af hvilken af de ovennævnte 5 slags maskine du har brug.
  • Identificer dine behov: hvor mange personer er der i dit hushold? Hvor mange gange regner du med at maskinen vil køre om ugen/dagen?
  • Sæt dig et budget der imødekommer de første to punkter.
  • Læs nogle anmeldelser. Der findes mange tests af opvaskemaskiner på nettet. Ikke alle teste er lige seriøse. Vær opmærksom på hvem der står bag en test. Upartiske foreninger og organisationer som fx tænk eller bolius er mere seriøse end no-name websites. En seriøs test skal oplyse nogle testkriterier. En ”test” der kun består af en liste over de ”5 bedste” maskiner er ikke spor seriøs.

Brug opvaskemaskinen rigtigt

Se hvad der kan ske når du behandler din opvaskemaskine forkert.

Lige så vigtigt som at finde en egnet opvaskemaskine er, at du også bruger den korrekt. Det er ikke bare at smide det beskidte grej i maskinen og trykke på en knap. Madrester skal skylles væk, inden gryder, tallerkener og bestik kan sættes i maskinen. Der skal fyldes afspændingsmiddel og salt på. Nogle har større reservoirer til dette end andre. Det er også vigtigt at du bruger de opvaskemidler, der passer bedst til din maskine.

Læs manualen, og følg gerne fabrikanternes anbefalinger, så er du altid på den rigtige side.

Opvaskemaskine