Solen er en af de bedste måder, vi kan få vedvarende energi på. Solen sender så meget energi til jorden, at kunne vi opfange det hele, kunne vi nemt dække hele jordens energibehov. Så nemt er det desværre ikke, men når flere og flere danskere vælger at få solceller, så går det den rigtige vej.

Overvejer du om du skal investere i solceller til dit hjem? Så er der en masse viden, der er rigtig god at tilegne sig først. Den viden får du her.

Hvordan virker solceller?

Solceller virker ved, at solen tilfører varme til materialets elektroner, som begynder at bevæge sig og derved skaber elektricitet. Langt størstedelen af solcellerne på markedet er lavet ved hjælp af et eller flere siliciumkrystaller. De kan normalt udnytte omkring 15% af solens energi, mens de mest effektive omdanner helt op til 23% af solenergien til elektricitet.

Den elektriske strøm som dannes bevæger sig kun en vej – der er altså tale om jævnstrøm. For at I i hjemmet kan bruge strømmen i stikkontakterne skal det omdannes til vekselstrøm. Derfor skal der også tilsluttes en net-inverter tæt ved elmåleren, så strømmen kan fordeles i huset.

Solceller virker bedst, når der ikke er noget, der skygger for dem. Derfor skal der helst ikke være for mange store træer i din have. I Danmark skal solceller helst placeres, så de vender mod syd og hælder mellem 30 og 45 grader. Hvis man placerer dem lodret giver de dog et større udbytte i de kolde måneder, hvor solen står lavere på himlen.

Hvad er fordelene ved solceller?

Fordelene ved solceller er mange. Den absolut vigtigste er selvfølgelig, at solceller ikke forurener – udover når de skal produceres.Men når du begynder at danne vedvarende energi til eget forbrug, opvejer det hurtigt for produktionen. Med kun 10 kvadratmeter kan du spare et halvt ton CO2 på årsbasis. Er I en familie på 4 i et hus på ca. 120 kvadratmeter, så vil der skulle mellem 40-50 kvadratmeter solceller til for at kunne dække jeres energibehov.

Derudover er solcellerne støjfrie, og de har en lang levetid. Da der ikke er nogen bevægelige dele, er materialerne ikke udsat for andet slid end fra vind og vejr, og det er solceller modstandsdygtige over for. Derfor gives der som regel 25 års garanti på dine solceller.

En udfordring kan være at integrere dem på dit hus, så det ser naturligt ud. Men lidt kompromis må der også nogle gange til for at kunne spare på CO2en. Og heldigvis er de fleste solceller designet i et sort og hightech design, eller også kan de integreres i vinduer mellem to lag glas og på den måde også afskærme mod solen.

Hvilke typer solceller findes der?

Der findes solcellemoduler i alle mulige størrelser, designs og med forskellige løsninger til lagring af energien.

I de fleste hjem benytter man et solcelleanlæg, som er tilsluttet det offentlige elnet. Det betyder, at energien ikke lagres og skal bruges med det samme, den produceres. Ulempen ved den ordning er, at solceller producerer mest energi midt på dagen, hvor de fleste husejere ikke er hjemme alligevel.

Derfor kan det være smart at anskaffe sig et såkaldt hybridanlæg, som også har et batterilager, som kan gemme den overskydende producere strøm til når dagslyset forsvinder. Sådan et anlæg vil kunne gøre dig helt selvforsynende om sommeren, hvis anlægget er stort nok.

Man kan også købe transportable solcelleanlæg, som du kan tage med, hvor end der ikke er strøm. Hvis du elsker at campere eller gerne vil have din egen strøm med på festival, er denne løsning altså helt oplagt.