Bæredygtighed er et ord, som er i de fleste menneskers mund for tiden. Alle snakker om det, og det bliver debatteret hedt, både i de danske hjem, men også på den politiske scene. Men netop fordi så mange mennesker taler om bæredygtighed, kan man blive forvirret.
For hvad er bæredygtighed egentlig for en størrelse? Det er et svært begreb helt at definere, og det er netop derfor, at så mange forskellige mennesker opfatter det på forskellige måder. Men en ting er en fællesnævner; bæredygtighed handler om at forbruge på en måde, der slider mindst muligt på miljø og natur.
Bæredygtighed er fremtiden
I disse dage ser vi med foruroligelse, hvordan klimaforandringerne virkelig er begyndt at vise deres konsekvenser rundt omkring i verden. Årsagerne til disse stigninger i temperatur diskuteres, men en af faktorerne er – mener mange – vi menneskers måde at agere på.
Vi forbruger nemlig utrolig meget og uden at tænke på konsekvenserne. Det betyder, at der bliver produceret mere, og det slider på miljøet. At leve og handle bæredygtigt handler derfor om at gå imod denne strøm, og træffe bevidste valg om ikke at være en del af den overdrevne forbrugskultur.
Hvordan bliver man bæredygtig?
Men hvordan skal man starte sin proces for at blive en mere miljøbevidst og mere bæredygtig borger? Der er så mange områder, man kan forbedre sig på, at det kan komme til at virke helt uoverskueligt. Og det er vigtigt, at man ikke så sig selv i hovedet med sin utilstrækkelighed.
Den bedste måde at forbedre sig på er ved at tage en forandring ad gangen. Det handler om at ændre vaner og måder at tænke indkøb, shopping og lignende forbrug på. Og en rigtig god kilde til viden om de steder, man kan gøre en indsats, er via medierne.
Medierne er de første med nyheder om bæredygtighed
Mange af os har en tendens til ikke altid at stole helt på det, som medierne skriver. Men faktisk er de danske medier yderst troværdige, og deres forpligtelse over for kunderne gør, at de er omhyggelige med at faktatjekke alt, hvad de bringer.
Det er også vigtigt for medierne at være først med de store nyheder. Det gælder også ny forskning og nye tiltag inden for bæredygtighed. Derfor er de en yderst god kilde til at opnå den nyeste og mest aktuelle kilde om bæredygtighed.
Tjek 3 nyhedsmedier hver dag
Nogle gange er det godt at kunne få et nuanceret perspektiv på en nyhed eller på en debat. Derfor må man, hvis man vil have en uddybende viden om bæredygtighed gennem medierne, ikke nøjes med kun at læse ét medie. Det er anbefalelsesværdigt at tjekke mindst 3 medier dagligt.
Det betyder heldigvis ikke, at man er nødt til at holde tre papiraviser. Stort set alle de store danske medier har nemlig online platforme, hvor de udgiver alle deres vigtigste nyheder. Det tager altså ikke mere end et par klik at få de friske nyheder hver dag.