Noget der virkelig adskiller nutiden fra bedstefars tid, er at vi i dag lever i en verden med god lyd. På under et århundrede har lydteknologien gjort kæmpe tigerspring. I bedstefars ungdom var vinylplader det sidste skrig. Det er en genial, men også ret primitiv teknologi, der har givet os vinylpladerne. Hvem skulle tro, at man kunne ridse et helt symfoniorkesters mega koncert på en 3mm tynd plastiskskive, i størrelsen af en børnepizza?
Og dog, vinylplader kunne give farfar en fin lydoplevelse i bedste Hi-fi kvalitet. Hvis han ellers havde råd til at købe sig en tiptop pladespiller. Den ville i nutidens kroner koste så meget som en brugt bil.
Fra ridser i lakken til 3D multimedie
De første ”lydkonserves” var ikke vinylplader. De kom først i 1960’erne. De allerførste lydoptagelser skete faktisk på vokstromler. En nåle ridsede lyden i voks, og sådan kunne den også afspilles igen. Så kom de første plader, som var af lak. Shellak for at være præcist.
Så musikken kom faktisk fra ridser i lakken.
Efter vinyl kom båndoptageren. Den skrumpede så til kassettebånd. Omkring 1980 skete der så en lyd gadgets revolution: den først Walkman fra Sony! Fra den ene dag til den anden blev musik til en privat affære. Nu kunne du høre den fedeste musik på fuld drøn, mens du gik igennem byen, på arbejde, eller i skolen.
I dag er alt musik digital og overføres igennem luften med hjælp af Bluetooth. Ikke kun musik, men også levende billeder. Det hele skete på knap 70 år, fra ridser i lakken til digital 3D film med Dolby surround.
Læs mere om de nyeste lyd gadgets her.
Hovedtelefoner
De er billetten til din helt private lydoplevelse. De nyeste hovedtelefoner er spækket med avanceret teknologi som noise cancelling. De indeholder smart elektronik der filtrerer uønsket lyd ud. Forstyrrende signaler bliver analyseret og så kopieret, og vendt på hovedet. Når dette sker, ophæver de to modsatte signaler sig, og resultatet er en absolut ren lyd. Ingen mislyde, interferenser eller andre forstyrrelser.
Soundbar
Det er den bedste lydmæssige opgradering du kan få til dit TV. Fjernsynets højtalere er som regel ikke noget at råbe hurra for. Medmindre du har et af de helt dyre, som fx B&O, så er de indbyggede TV højtalere lige tilstrækkelige til at du kan forstå hvad der siges i TV.
Med en god soundbar får du biograflyden hjem til stuen. Det skal bare opleves, så vil du aldrig miste det igen.
Højtalere
Gode højtalere plejede at være store og tunge. De bedste stue-HiFi højtalere blev engang bygget med dobbelte vægge, som var fyldt med sand. De vejede omkring 70 kg, stykket. Lyden var dog fantastisk.
Men i dag kan du få den samme lydkvalitet fra et højtalersæt i størrelsesorden på en halv liters mælkekarton.
Det siger sig selv, at ikke kun dine ører, men også klimaet glæder sig over dette. Små højtalere forbruger kun en brøkdel af de stores ressourcer. De bruger også langt mindre strøm, igennem kompakt elektronik og digitalisering.