Særligt i de sidste par år er der kommet et enormt fokus på klima og miljø. Al forskning peger nemlig på, at jorden bliver varmere, og at den ændring er menneskeskabt. Det skyldes menneskers unaturligt høje udledning af klimagasser såsom kuldioxid og methan i løbet af de sidste hundrede år. Det gør kloden varmere, udrydder dyrearter, ændrer vejret og smelter polerne. 

Konsekvenserne af ufortrødent at fortsatte kan ikke sådan lige redegøres for, og det er ikke engang sikkert, at vi kender til dem alle endnu. Det er trods alt første gang, at nogen race på jorden har haft så stor magt og indvirkning, at de ligefrem har kunnet ændre klima og vejrmønstre. 

Det er ikke desto mindre tilfældet, når det kommer til mennesker, og med den slags magt bør der følge et gigantisk ansvar for ikke at ødelægge jorden for alle dens andre beboere eller sågar vores fremtidige børn og børnebørn.

Taenk

Stor klimabevidsthed

Heldigvis er der, som nævnt tidligere, i løbet af særligt de sidste par år kommet et enormt fokus på lige netop dette ansvar, og hvad vi kan gøre som samfund dog verden for at passe på kloden og hinanden. Det har vist sig at være et svært problem sådan lige at løse, men ikke desto mindre, er der mennesker over hele verden, der peger på den uundgåelige forskning og forsøger at ændre lovgivning ved at ruske op i de folkevalgte eller vælge andre til at træffe beslutningerne.

I sidste ende kan vi dog ikke redde kloden fra klimaforandringer ved bare at sende lorten en tak videre og lade al skyld regne ned på de folkevalgte. Hvis de skal gå hurtigt, og det skal det, bliver vi i stedet nødt til at forlade os på privat initiativ. Vi bliver alle nødt til, som private individer, at tage vores ansvar på os. Det betyder, at vi flyver mindre, eller i hvert fald klimakompenserer, spiser mindre kød, sorterer affald og generelt tænker over vores forbrug.

Roed_planeten

Forbrug med omtanke

Netop forbrug med omtanke er særligt vigtigt, når det kommer til tøj. Det viser sig nemlig, at tøjindustrien er en af de helt store syndere, når det kommer til at sætte varige klimaaftryk på kloden. 

For det første er det en industri, der bruger enormt meget vand i alle led af processen. Derudover bliver rigtig meget tøj lavet i Sydøstasien eller lignende områder og skal så fragtes op til os i blandt andet Nordeuropa. Hvis du gerne vil købe tøj, du kan stå inde for, hvad end det er en ny kjole eller børnenes nye sko, kan det derfor godt svare sig at købe mere tøj lavet i Europa, hvor det er gjort mere effektivt og etisk. 

Derudover kan du også med fordel søge mærker, som aktivt reklamerer med deres klimabevidsthed, og som rent faktisk gøre noget for at formindske deres aftryk på kloden af hensyn til fremtidige generationer.