Er det blevet tid til at få kigget på isoleringen og nedbragt varmeregningen? Eller skal du alligevel til at renovere taget, hvormed det i de fleste tilfælde vil være et lovkrav også at efterisolere? I så fald giver vi her et overblik over, hvor meget det vil koste, og hvordan du sparer på prisen.

Hvad koster efterisolering?

Det er svært at give et helt præcist estimat for, hvad efterisolering af loftet koster, da det afhænger af en lang række faktorer. Af disse faktorer kan nævnes det vandrette loftareal, hvorvidt der skal lægges ny dampspærre, hvorvidt der skal lægges ny gangbro, tykkelsen på efterisoleringen, materialet der bruges til at isolere med og hvorvidt du hyrer en professionel til arbejdet.

Ikke desto mindre kan der gives et forsigtigt bud på, hvad det vil koste. Hvis der skal isoleres og også indsættes ny dampspær og dette udføres af håndværker, vil prisen typisk ligge på 2 DKK per mm og m2 alt inklusive. Det vil sige, at et vandret loftareal på 100 m2, hvor der skal lægges 200 mm loftisolering ca vil koste 40.000 DKK. Skal der isoleres uden dampspær men med håndværker vil prisen ca. ligge på 1,25-1,35 DKK per mm og m2. Det vil sige, at det ca. vil koste 25.000-27.000 DKK for 100 m2 og 200 mm loftisolering. Endeligt vil gør-det-selv prisen for loftisolering uden dampspær, hvor der kun betales for materialer koste ca. 0,5 DKK per mm og m2. Det vil sige, at 100 m2 vandret loftareal, hvor der skal lægges 200 mm loftisolering koste ca 10.000 DKK i materialer.

Du prøve beregneren for prisen på efterisolering, som er noget mere præcis, her.

Hvordan sparer man på efterisoleringen?

Efterisolering kan være en forholdsvis stor investering, og derfor er det en god idé at se på de steder, hvor der kan spares penge. Det helt åbenlyse er, at gøre det meste af arbejdet selv. På den måde sparer man på arbejdsudgifterne. Hvis man ikke har skruet hænderne ordentligt på eller ikke har erfaring fra lignende tidligere opgaver, er der også en anden måde at spare på: indhent kun tilbud på arbejdstimerne fra tømreren i stedet for totalentreprise og køb selv materialerne. Tømreren tager som regel en højere pris for materialerne ift. hvis du selv køber det, og ved selv at købe det kan man spare en hel del.

Krav om efterisolering af loftet, hvis det er rentabelt

Slutteligt er det værd at nævne, at der er krav om efterisolering af loftet, hvis dette er rentabelt og hvis du alligevel skal renovere taget. Bygningsreglementet definerer efterisoleringen som rentabel, hvis følgende udregning er over 1,33 i værdi:

(Isoleringens levetid * Årlig varmebesparelse i DKK) / Investeringen > 1,33

Hvis denne værdi er højere end 1,33, betragtes det som rentabelt, og der er derved krav om efterisolering. Læs mere om kravene til efterisolering på Bolius’ artikel her.