I nærheden af den walisiske by med det mærkelige navn Aberystwyth (det er gælisk) ligger der en lille landsby som hedder ”Center for alternative Technology”. 

Landsbyen blev grundlagt i et skiferbrud engang i slutningen af 70’erne af en flok hippier. Men tag ikke fejl, den er rigtignok et meget velrespekteret center for alternativ teknologi. Meget af den teknologi der dengang har været alternativ er mainstream i dag, som fx varmepumper, vindmøller, fibercement og så meget mere. Og den lille landsby har altid været en spydspids i udviklingen af nye miljøvenlige teknologier.

vandfald

Den mest grønne elevator i verden

Centeret er åbent for besøgende året rundt. For at komme ind, skal du op ad bakke med en lille bjergbane. Teknisk set er det faktisk en elevator, der bringer dig ca. 150m op ad en stejl bakke. Der er plads til ca. 20 personer i kareten. Men det interessante med den er at den kører udelukkende på vandkraft fra den lille bæk. Den eneste strøm der bruges til driften af elevatoren er til belysning og til den elektronik der styrer den. Den er også fuldautomatisk og førerløs. 

Det fungerer sådan at der er to elevatorer. De har hver en vandtank i bunden. Efter passagererne er steget på bliver vægten målt i hver vogn. Derefter sørger elektronikken for at den øverste vogn bliver en smule tungere end den nederste. Det sker ved at styre vandmængden i tankene. Når det er sket, trækker den tungere øverste vogn den lettere nederste simpelthen op ad bakken.

elevator

Få en elevator i dit hus

Ville det ikke være dejligt, at blive bragt helt hen til døren hvor du bor? Så skal du have en elevator. Måske bør det være en Kone elevator

Nej, det er ikke en elevator til konen. Kone er navnet på et af de store elevatorfabrikanter der sælger elevatorer i Danmark. At bygge og indbygge en elevator er en kompleks affære, der kræver en masse fagviden, de bedste ingeniører og teknikere. Til gengæld får du en elevator du kan stole på, og som vil fragte dig hjem til døren i mange år.