IT har længe været et vigtigt instrument i kampen om en mere bæredygtig fremtid. Uden hjælp af computere og smart software ville det være helt udsigtsløst, nogensinde at få styr på de menneskeskabte klimaforandringer. IT er uundværlig når det gælder om at analysere situationen, lave klimamodeller og finde løsninger. Så vidt så godt. 

ensom vindmølle i bjerglandskab

Bæredygtig IT strækker sig over mange områder

Men lad os tage forkøb på konklusionen: Det er et must, at IT bliver bæredygtig! Elektronik isenkram må ikke være afhængig af rovdrift og udnyttelse af 3.verdenslande, børnearbejde og krig om de billigste resurser. Og software skal laves sådan at den bruger mindst mulig energi. Der skal også udvises socialt ansvarlighed i fremstilling software. 

Det går heller ikke an at de rige lande dræner udviklingslande for hårdt påtrængt hjernekapacitet ved at lokke de dygtigste IT folk med bedre lønninger og livsbetingelser – systematisk såkaldt brain-drain. Ulandene har desperat brug for veluddannede folk, hvis de skal undgå at lave de samme fejl som ilandene tidligere har lavet. 

Hvor effektiv er din bærbar?

Du som privatperson har naturligvis en meget begrænset indflydelse på disse problematikker. Men lidt kan du dog gøre. Som forbruger kan du vælge at købe IT hardware som kan dokumentere bæredygtighed. De første grønne computere og telefoner er nu på markedet. Og senest har bl.a. Apple offentliggjort en ambitiøs klimaplan. De siger at de fremover endda vil udvise social ansvarlighed i produktionslandene, hvilket ville være Nyland for Apple. Ros for hensigtserklæringen, det er op til dig som forbruger at holde Apple i ørene. 

Et første skridt mod en mere bæredygtig computer kunne være Speccy. Speccy kan analysere din PC som ingen anden app kan. Der analyseres både hard- og software. Det er et vigtigt skridt, fordi en god analyse er en forudsætning for at du kan optimere. Med hjælp af Speccy kan du finde de programmer der er mindst effektive og samme gælder for hardware. 

Hvad er bæredygtighedsproblemet med IT-software?

Umiddelbart kan det lyde mærkeligt, at IT-software skulle være en bæredygtigheds synder. Software, det er dog noget immaterielt, ikke? Det er strenge af kode, algoritmer, som laves af dygtige IT-folk verden over og installeres på verdens IT-hardware. I bunden opstår IT software i dygtige folks hoveder og bliver derfra overført til apparater. I dag sker det tilmed næsten 100% online. Der er ikke længere brug for disketter, DVD’er eller andet materielt kram. 

baerbar

Højere hukommelseskrav er lig med mindre bæredygtighed

Vel, der er faktisk en hel række problemer med det. Det ene er, at al software er uanvendelig uden hardware. Det er software der får hardware til at fungere og blive til noget brugeligt. Og her ligger det første problem. 

I de dage hvor lagerplads som harddiske og RAM var dyre, skulle al software kræve mindst mulig hukommelse. I dag er denne slags hardware blevet meget billig. Det har simpelthen taget incitamentet fra software ingeniører om at gøre deres software mest mulig hukommelses-effektiv. Ingen vil betale ekstra for en app der bruger 30% mindre hukommelse end konkurrentens. Kunden kan jo bare købe sig en større harddisk for et par hundrede kroner, hvis det skulle være et problem. 

Og hver gang brugere skal opgradere hukommelse/lagerplads for at imødekomme stadig stigende krav belastes klimaet, klodens resurser, energiforbruget og ulandenes sociale strukturer.