Bæredygtighed er måske ikke noget, som man normalt forbinder med en byggemand – men de to ting udelukker altså ikke hinanden. Der er masser af ting, som man kan gøre for at blive mere bæredygtig samtidig med, at man forbliver lige så handy. Læs med her for at få af vide, hvad du kan gøre for miljøet uden at ofre noget. Det spænder fra at købe værktøjstavler til at støtte bæredygtige projekter.

Hav styr på dit værktøj

Hvis man er en rigtig handymand, vil man selvfølgelig have uanede mængder af værktøj. Dette er der bestemt ikke noget galt med, men der er alligevel nogle ting, man kan tænke lidt over.

Værkstøjsstativ

Først og fremmest gælder det ikke om at have så meget værktøj som muligt – det handler derimod at have godt værktøj. Altså kvalitet over kvantitet. Så behøver man ikke hele tiden ud og købe en masse nyt. En af de dårligste ting for miljøet er menneskers utrolige evne til hele tiden at producere og købe nye ting. Så hvis man kan skære bare lidt ned på, hvor meget man køber, kan man gøre en stor forskel.

En måde at gøre dette på – udover at købe værktøj i god kvalitet – er at have godt styr på sit værktøj. Det kan man gøre med diverse værktøjstavler. Værktøjstavler er en fantastisk måde at holde styr på alt sit grej. Hvis man har et bestemt sted, man hænger sine ting, bliver de ikke lige så nemt væk – og så ser det også langt mere professionelt ud, hvis det hænger på en værktøjstavle.

Find de rigtige materialer og jobs

Når du skal bygge noget, skal du bruge materialer. Det kan være mange forskellige materialer fra alle mulige steder – og det kan måske virke helt umuligt at gøre noget ved materialerne, da de jo skal bruges. Men man kan alligevel godt gøre nogle få ting. For eksempel kan man forsøge så vidt som muligt at købe alle materialerne fra det samme sted. Dette lyder måske helt naturligt – for hvem vil køre syv forskellige steder hen for at hente materialer? Men det har altså nogle fordele – andet end en tidsbesparelse – at købe det fra samme butik. Først og fremmest skal materialerne nemlig ikke transporteres fra mange forskellige steder – og dette er meget miljøvenligt. I stedet for at syv lastbiler skal transportere dine varer, kan én lastbil nøjes med at gøre det.

Hvis det ikke er muligt at købe alle tingene samme sted, bør man så vidt som muligt forsøge at så lokalt som muligt. Det er langt bedre for miljøet, hvis tingene er fremstillet i nærheden, så man ikke udsender en masse CO2, når de skal transporteres Kloden rundt.

Byggeri

Herudover kan man så vidt som muligt råde bekendte og eventuelt kunder til at foretage mere bæredygtige valg. Det kan for eksempel være at installere solceller eller isolere bedre. Hvis man har solceller, bruger man vedvarende energi, og det er utrolig godt for miljøet. Solceller forurener heller ikke. Solenergien kan laves om til almindelig energi, der kan bruges i normale hjem. Dette er også billigere for en selv, da man elregningen vil blive betydeligt lavere.