Hvorfor skal vi tænke bæredygtighed? Det er meget simpelt. Vi vil gerne efterlade en planet til vores børnebørn og oldebørn, som de kan nyde glæde og gavn af. Men hvordan ser det så ud? Lige nu mener forskere at vi har et overforbrug af naturens ressourcer og allerede 1. august 2018 har vi brugt de ressourcer vi havde til rådighed for året, og vi tager hul på ressourcerne for næste år. Det er den dag man kalder for ”Earth overshoot day”. Det er derfor vigtigt at vi tænker over hvordan vi bruger vores ressourcer og hvad vi bruger dem til. Det er her bæredygtigheden kommer ind i billedet.

Hvad betyder bæredygtighed?

Ordet ”bæredygtighed” er et begreb der blev defineret tilbage i 1980’erne. Det var helt nyt for os at tænke på denne måde i 80’erne. Det går i sin enkelthed ud på at de forandringsprocessor vi som samfund er igennem, om det så er at bygge et nyt hus eller at lave om i en hel by, skal være af en sådan kvalitet, at vi fremadrettet kan opretholde et godt liv for alle. Vi må altså tænke vedvarende energi og økologi for at kunne bevare den smukke perle vi bor på.

Nutidens teknologi og initiativer tænker bæredygtighed

Når man skal tænke bæredygtighed gælder det alle aspekter af samfundet. Det gælder dig som privat person og det gælder i industrien. I industrien arbejder man meget i at gøre produktionen af maskiner og andre materialer så miljøvenlige som muligt. De producere miljøvenlige produkter som vi forbrugere kan benytte os af når vi vil spare på energien. Det gør sig gældende i alt lige fra maling til vinduer og byggematerialer. Ofte lyder det dyrt at tænke bæredygtighed, og mange har op igennem tiden valgt den billige løsning økonomisk hvis man har skulle reparere huset, men i industrien har man arbejdet på at bæredygtighed ikke skal koste forbrugeren en formue. Det ses når man for eksempel skal spare på energien i huset. Man kan opvarme huset med grøn energi eller vedvarende energi. Det koster selvfølgelig at skifte det eksisterende system ud, men på sigt tjener man investeringen hjem. Så man kan sige at man både gør noget godt for miljøet og for ens egen pengepung.

 

Bæredygtige byer

Flere og flere mennesker flytter til byerne for at bo. Men dette er med til at skabe problemer i forhold vores miljø. Det kræver at der bliver tænkt anderledes og alternativt for at byerne ikke skal blive nogle af de helt store miljøbelastninger for vores jord. Kan en hel by så blive betegnet som bæredygtig? Ja det kan den. Der er mange ting man ser på når man snakker bæredygtige byer. For det første kan man se på hvor byen får deres energi fra. Er det vedvarende energi der forsyner byen eller benytter de stadig de gamle kraftvarmeværker? Infrastrukturen er også en vigtig del af det at være bæredygtig. Byen Zürich i Schweiz er kåret som den mest bæredygtige by i verden. Her benytter ca. 70 % af byens borger offentlige transportmidler og der er investeret meget i at hele byen benytter grøn energi. Grøn energi kan være solenergi, vand og vindenergi. Andre byer fokuserer på at blive bilfri, hvilket nedbringer byens udslip af CO2 kraftigt. Byen Singapore har en såkaldt vandplan, ABC Waters. Her har de bygget en dæmning der fungere som et vandreservoir. Denne dæmning forhindrer også at byen ikke bliver oversvømmet og de er også uafhængige af vand fra de omkringlæggende byer. Dæmningen er blevet til byens samlingspunkt eftersom der er plantet et stort grønt område oven på dæmningen.

Storbyer med grønt på toppen

Byer som Singapore, der har et meget højt befolkningstal kan stadig være grønne. Folk i byer som denne bor nærmest i lag, og det virker umiddelbart utopisk at tænke på at have en lille have man kan koble fra i. Men man har fundet ud af at udnytte tagetagerne i disse højhuse til grønne områder. Dette er med til at mindske CO2 udslippet og det mindsker også det behov der er for at opvarme bygningen. Det er ikke kun i udlandet at dette er muligt. I København ser man også flere og flere byggerier der får lavet grønne områder på toppen. En skole har præsteret at lavet et stort grønt område på taget af skolen hvor eleverne kan dyrke grønsager.

 

Tænk bæredygtigt når du skal bygge

Skal man til at bygge huse eller skal det gamle renoveres, er det en god ide at man også tænker bæredygtighed og miljø. Dette kan gøres på mange måder. Elever på DTU har arbejdet på at skabe huse der nu kan producere mere end dobbelt så meget som det forbruger.  Det gælder nemlig om at huset fodaftryk i den levetid huset har, er så lille som overhovedet muligt. Man kan for eksempel se på de materialer man vælger at benytte, og se på hvordan materialerne er produceret. Derudover kan vi vælge at alt forbruget i huset skal komme fra vedvarende energi, så som vindmøller eller solcelleanlæg.

Mange ældre huse har brændeovne og det er også meget hyggeligt, men det er bare ikke så godt for miljøet. Derfor vil det være en god ide at skifte brændeovnen ud med en varmepumpe. Det koster ikke mange penge i indkøb, og det man bruger på indkøb er tjent hjem i løbet af 5 år, alt efter hvilken pumpe man vælger.

 

Bæredygtighed gør vores jord glad

Vi vil gerne at vores eftermæle ikke er ”det var dem der ødelagde vores jord”, men derimod at vi er dem der ændrede den tendens der har været i verden. Vi har igennem mange år set en ”køb og smid væk” mentalitet hos forbrugerne. Men det er på tide at vi begynder at tænke mere over hvad det er for en jord vi efterlader til vores efterkommere. Jorden er blevet beskrevet som en smuk perle af astronauter når de har set ned på jorden fra rummet. Lad os være med til at den forbliver en smuk perle til dem der kommer efter os.